Voorzitter,
De begroting 2024 ligt voor ons, als VVD-fractie willen we allereerst benadrukken dat we het belangrijk vinden dat de begroting in evenwicht is. Het is van essentieel belang dat we verantwoord omgaan met het geld van onze inwoners en dat we de financiële stabiliteit van onze gemeente waarborgen. Maar zoals we allen weten, zijn begrotingen gebaseerd op aannames en verwachtingen, en er zijn altijd onzekere factoren die de stabiliteit kunnen bedreigen.
De VVD is niet gerust op enkele posten in deze begroting zo zien we dat de taakstelling op het sociaal domein grotendeels is opgelost door verbeterde prognoses. Iets wat bij ons in een tijd van steeds meer druk op de overheid doormiddel van vergrijzing en toenemende vraag naar zorg de nodige vraagtekens en een gevoel van onzekerheid oproept. Kan het college toezeggen dat de prognoses absoluut geen lucht zijn maar dat de prognoses harde cijfers zijn en dat we niet over een of twee jaar zien dat de prognoses niet uitkomen en we wederom met een financieel probleem zitten in de stad Maastricht? Ook zien we dat de taakstelling sociaal opgelost is door een overschot van BUIG gelden die in het verleden naar de algemene middelen gingen over te hevelen naar het sociaal domein. Buiten het feit dat het invullen van een bezuiniging met extra geld ons bevreemd gaf het college in de jaarrekening van 2022 nog aan dat BUIG gelden onzeker en moeilijk te voorspellen waren. Iets wat niet gek is omdat we in 2022 nog 3,9 miljoen minder kregen door een aanpassing in de systematiek. (jaarrekening 2022 blz.164) Is het college zich ervan bewust dat ze een groot risico loopt op deze post of klopt het niet wat u in de jaarrekening over 2022 heeft aangegeven?
Voorzitter u hoort dat de VVD zich nogal zorgen maakt over de financiën in het sociaal domein en ik zal u kort uitleggen waarom. In 2020 hebben we flink moeten bezuinigen door problemen in ons sociaal domein, daarvan zijn toen ook, cultuur, economie, onderwijs, veiligheid en klimaat de dupe geworden, iets wat wij in de toekomst willen voorkomen. De stad Maastricht heeft een eindig budget en we kunnen onze euro’s maar een keer uitgeven. Mag deze raad erop vertrouwen dat het coalitieakkoord nageleefd wordt op het moment dat prognoses niet uitkomen of het BUIG overschot naar een tekort terugvalt, dat de oplossing alsnog binnen sociaal gevonden wordt en niet ten koste gaat van andere beleidsterreinen of de ambities uit het coalitieakkoord?
Voorzitter, we zien dat onze gemeente net als veel andere gemeenten moeite heeft om de ravijnjaren op te lossen. Voor zover we kunnen zien heeft het college een goede balans weten te vinden om ons in de zwarte cijfers te houden. De noodmaatregel om op te schrijven dat we de OZB te verhogen als manier om niet nu onnodig te bezuinigingen begrijpen we. Maar u kunt zich ook voorstellen dat we van uw college een harde toezegging willen dat de OZB-verhoging die u opvoert ook daadwerkelijk een papieren maatregel is. Zal uw college, als we zien dat het mis gaat en geld gevonden moet worden zich aan het coalitieakkoord houden en tijdig een oud voor nieuw discussie opstarten of een zero based begrotings instrument inzetten met een passende taakstelling? Dit om inkomens verhogende maatregelen te voorkomen zoals de nu voorgestelde OZB-verhoging of anderen manieren waarop de Maastrichtenaren direct in haar beurs geraakt worden in deze toch al soms moeilijke tijd van koopkrachtdaling door de oorlog in Oekraïne?
Voorzitter, gelukkig ziet de VVD ook positieve punten aan deze begroting waar we blij mee zijn. Zo is de begroting toch langjarig sluitend gebleven. Iets dat ons natuurlijk aan het hart gaat omdat we bij de vorige begroting onze wensen in het coalitieakkoord hebben binnengehaald. De structurele bijdrage op veiligheid van een miljoen, de uitbreiding en versterking van onze campus op Randwyck en het schrappen van de vermakelijkheden retributie zijn daar enkele voorbeelden van.
Voorzitter, in deze begroting speelt zich echter nog een verhaal af. Het verhaal van een van de kerntaken van een gemeente. De openbare ruimte die we beheren, de ruimte waar onze inwoners zich iedere dag in begeven als zij bijvoorbeeld in de auto stappen naar hun werk of op de fiets naar hun studie. In 2023 zijn we erachter gekomen dat de openbare ruimte door klimaatverandering, intensief gebruik en gestegen kosten flink achteruit is geraakt. Als VVD zijn we blij dat het college daadkracht toont om die problemen groots aan te pakken en niet bij de pakken neer zit. Onze burger verdient het dat onze bruggen, sluizen, tunnels, wegen veilig en in orde zijn om die route naar huis te rijden of te fietsen na een lange dag op school of op het werk. Daarnaast zien we dezelfde trend bij ons groen areaal dat achteruit is gegaan door onder andere hitte stres en klimaatverandering. Maastricht is een mooie stad om te wonen door het groen in onze wijken, iets waar de VVD veel waarde aan hecht. Investeren om dit terug op orde te krijgen waar nodig steunen we dan ook van harte als VVD.