Wordt de vlaai een erkend streekproduct?

De erkenning is aangevraagd en als het aan minister Schreinemacher ligt, gaat het er snel komen.

Minister van Buitenlandse Handel, Liesje Schreinemacher (VVD) maakt zich sterk voor de Limburgse vlaai als cultureel erfgoed.

Schreinemacher bezocht Maastricht om aandacht te vragen voor de vlaai als cultureel erfgoed. De aanvraag om de vlaai uit Nederlands en Belgisch Limburg als cultureel erfgoed te beschermen ligt momenteel voor bij de EU. Schreinemacher: “Mijn familie komt oorspronkelijk uit Maastricht, en die band voel ik op dit onderwerp natuurlijk heel erg. Ik zal in Brussel stevig lobbyen en daar met enkele vlaaien naartoe gaan om te zorgen dat de vlaai cultureel erfgoed wordt.” 

Tijdens het werkbezoek in Maastricht heeft zij samen met lijstrekker Stephan Satijn (VVD Limburg) een vlaai gebakken bij de Bisschopsmolen om aandacht te vragen voor de Limburgse vlaai.

Guiseppe Noteborn, fractievoorzitter van de Maastrichtse VVD en kandidaat voor de VVD in het Waterschap Limburg: “Vlaai is een belangrijk onderdeel van de Limburgse cultuur". De regionale VVD’ers zien de vlaai als een familiaire en culturele kant van Limburg die beschermd moet worden.


Bekijk hier de reportage van L1 in Limburg Centraal: https://l1.nl/l1mburg-centraal-5-februari-2023-175505/  (Item start op 9m40s)